E-ISSN: 2822-4469

izmir çocuk sağlığı derneği Behcet Uz

» Full Issue
» Home
» About Us
» Editorial Board
» Aims and Scope
» Advisory Board
» Instructions to Authors
» Peer Review, Publication Ethics     and Malpractice Statement
» Journal Archive
» Contact Information
» Writing Guide




Epididymal cyst, a rare cause of pediatric childhood scrotal mass: Case report [J Behcet Uz Child Hosp]
J Behcet Uz Child Hosp. 2012; 2(2): 111-113 | DOI: 10.5222/buchd.2012.111  

Epididymal cyst, a rare cause of pediatric childhood scrotal mass: Case report

Fahri Karaca1, Erdal Türk1, Yeşim Edirne1, Ayça Tan2
1Denizli State Hospital, Clinics Of Pediatric Surgery
2Denizli State Hospital, Clinics Of Patology

Epididymal cysts are very rare benign cysts of the rete testis, ductuli efferentes or epididymis. They usually present in peripubertal males with scrotal pain or mass and can also be diagnosed incidentally during a physical examination. They can be seen at a rate of 5-14% depending on age of the children with a scrotal anomaly. The etiology is not fully known but they are seen more commonly (20%) in children whose mother received diethylstilbestrol during pregnancy. The diagnosis is with physical examina- tion and ultrasonography. The cysts resolve spontaneously in most cases and can be therefore safely monitored unless they are very big or cause pain. Painful cysts may need to be excised. We present a 13-year-old case with an epididymal cyst who presen- ted with a left scrotal mass and pain and had to undergo excision after 6 months of monitoring as the pain did not resolve.

Keywords: Testis, epididymal cyst, pain, childhood


Nadir Bir Çocukluk Çağı Skrotal Kitle Nedeni, Epididim Kisti: Olgu Sunumu

Fahri Karaca1, Erdal Türk1, Yeşim Edirne1, Ayça Tan2
1Denizli Devlet Hastanesi, Çocuk Cerrahisi Kliniği, 20100, Denizli
2Denizli Devlet Hastanesi, Patoloji Kliniği

Epididim kistleri, rete testis, duktuli efferentes veya epididimin çok ender görülen iyi huylu kistleridir. Özellikle peripubertal çağdaki erkek çocuklarda, skrotal ağrı ve kitle yakınmasıyla ortaya çıkabileceği gibi, fizik muayene esnasında tesadüfen de tanı konabilir. Skrotal anomalisi olan çocuklarda yaşa bağlı olarak %5-14 oranında görü- lür. Etiyolojisi tam olarak bilinmese de, anneleri gebeliğinde dietilstilbestrol almış gençlerde daha sık (%20) görülür. Tanısı fizik muayene ve ultrasonografi ile konmak- tadır. Olguların çoğunda kistler kendiliğinden gerilediğinden çok büyük ve ağrıya neden olmadıkları takdirde izlenmelerinde sakınca yoktur. Ancak, ağrıya neden olan kistlerin eksize edilmesi gerekebilir. Bu çalışmada sol skrotumda kitle ve ağrı yakın- masıyle başvuran ve 6 aylık izlem sonrasında ağrı yakınması geçmediği için eksizyon uygulanan 13 yaşındaki bir epididim kisti olgusu sunulmuştur.

Anahtar Kelimeler: Testis, epididim kisti, ağrı, çocukluk çağı


Fahri Karaca, Erdal Türk, Yeşim Edirne, Ayça Tan. Epididymal cyst, a rare cause of pediatric childhood scrotal mass: Case report. J Behcet Uz Child Hosp. 2012; 2(2): 111-113

Corresponding Author: Erdal Türk, Türkiye


TOOLS
Full Text PDF
Print
Download citation
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
Share with email
Share
Send email to author

Similar articles
PubMed
Google Scholar
 (35 accesses)
 (5785 downloaded)






Journal of Behcet Uz Children's Hospital is indexed by the Web of Science-Emerging Sources Citation Index, EBSCO Academic Search Database, Google Scholar, Microsoft Academic Search, Ulakbim TR Dizin, Türk Medline, the Turkish Citation Index, J-Gate and Cabi.

LookUs & OnlineMakale
 

© 2023 Dr Behçet UZ S.B.Ü. Dr.Behçet Uz Children’s Education and Research Hospital