E-ISSN: 2822-4469

izmir çocuk sağlığı derneği Behcet Uz

» Full Issue
» Home
» About Us
» Editorial Board
» Aims and Scope
» Advisory Board
» Instructions to Authors
» Peer Review, Publication Ethics     and Malpractice Statement
» Journal Archive
» Contact Information
» Writing Guide




Arterial Stiffness and Subclinical Myocardial Dysfunction in Pediatric Asthma: A Novel Approach Using Aortic Propagation Velocity [J Behcet Uz Child Hosp]
J Behcet Uz Child Hosp. 2023; 13(2): 116-122 | DOI: 10.4274/buchd.galenos.2023.90236  

Arterial Stiffness and Subclinical Myocardial Dysfunction in Pediatric Asthma: A Novel Approach Using Aortic Propagation Velocity

Rahmi Özdemir1, Barış Güven2, Halil Barış İletmiş3, Damla Geçkalan3, Ahmet Türkeli4
1Kütahya Health Sciences University, Department of Pediatric Cardiology, Kütahya, Turkey
2University of Health Sciences Turkey, İzmir Faculty of Medicine, Department of Pediatric Cardiology, İzmir, Turkey
3Kütahya Health Sciences University, Department of Pediatrics, Kütahya, Turkey
4Kütahya Health Sciences University, Department of Pediatric Allergy, Kütahya, Turkey

Objective: Childhood asthma is associated with systemic inflammation, airway inflammation, and cardiac adverse effects such as right ventricular (RV) failure and pulmonary hypertension. Arterial stiffness, an early marker of atherosclerosis, can be assessed using the color M-mode-derived aortic propagation velocity (APV) method. This study aims both to evaluate APV as a measure of arterial stiffness and also subclinical myocardial dysfunction using Doppler echocardiography in children with asthma.
Method: This prospective study evaluated early markers of arterial stiffness and subclinical myocardial dysfunction in children with asthma compared to a control group. The study included 44 children with asthma and 40 healthy controls. Echocardiographic measurements, including tissue Doppler imaging and color M-mode-derived APV were performed to assess ventricular function and arterial stiffness. Pulmonary function tests were also conducted for asthmatic patients.
Results: Our study did not reveal any significant differences in APV, left ventricular function, mitral valve Em/Am ratios, and left heart myocardial performance indices between the asthma group and the control group. However, we observed a significant difference in the peak systolic velocity at the anterior leaflet of the tricuspid valve (tricuspid valve Em velocity), which suggests that diastolic function of the RV performance is impaired in children with asthma.
Conclusion: This study is the first to evaluate APV in young children with asthma and has found no significant correlation between asthma and arterial stiffness or subclinical atherosclerosis. However, it has revealed that children with asthma are more likely to have RV diastolic dysfunction. Further studies are needed to investigate the potential link between childhood asthma and subclinical atherosclerosis.

Keywords: Childhood asthma, arterial stiffness, aortic propagation velocity, diastolic dysfunction, tissue Doppler imaging


Çocukluk Çağı Astımında Arteriyel Sertlik ve Subklinik Miyokardiyal Disfonksiyon: Yeni Bir Yaklaşım Olarak Aortik Yayılım Hızının Kullanımı

Rahmi Özdemir1, Barış Güven2, Halil Barış İletmiş3, Damla Geçkalan3, Ahmet Türkeli4
1Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi, Çocuk kardiyoloji
2Sağlık Bilimleri Üniversitesi İzmir Tıp Fakültesi, Çocuk kardiyoloji
3Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi, Çocuk Sağlğı ve Hastalıkları
4Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi, Çocuk allerji

Amaç: Çocukluk çağı astımı sistemik enflamasyon ve hava yolu enflamasyonunun yanında sağ ventrikül (SV) yetersizliği ve pulmoner hipertansiyon gibi kardiyak etkilerle de ilişkilidir. Aterosklerozun erken bir belirteci olan arteryel sertlik, renkli M-mod Doppler’den türetilmiş aortik yayılım hızı (APV) yöntemiyle değerlendirilebilir. Bu çalışmada astımlı çocuklarda arteriyel sertliğin bir ölçütü olarak APV’nin ve doku Doppler ekokardiyografi ile subklinik miyokardiyal disfonksiyonun değerlendirilmesi amaçlandı.
Yöntem: Bu prospektif çalışmada astımlı çocuklar kontrol grubuyla karşılaştırılarak arteryel sertliği gösteren erken belirteçler ve subklinik miyokardiyal disfonksiyon değerlendirildi. Çalışmaya 44 astımlı ve 40 sağlıklı kontrol olmak üzere 84 çocuk dahil edildi. Doku Doppler görüntüleme ve renkli M-mod’dan türetilen APV ile ventrikül fonksiyonları ve arteriyel sertlik değerlendirildi. Astımlılara ayrıca solunum fonksiyon testleri de yapıldı.
Bulgular: Astımlı çocuklar ve kontrol grubu arasında APV, sol kalp fonksiyonu, mitral kapak Em/Am oranı ve sol kalp miyokardiyal performans indeksi açısından anlamlı bir fark yoktu. Bununla birlikte, astımlı çocuklarda SV diyastolik disfonksiyonuna işaret eden triküspit kapak Em hızında anlamlı fark izlendi.
Sonuç: Bu çalışma astımlı çocuklarda APV’yi değerlendiren ilk çalışmadır. Küçük çocuklarda astım ile arteriyel sertlik yani subklinik ateroskleroz arasında anlamlı bir ilişki bulunamadı. Bununla birlikte, astımı olan çocukların SV diyastolik disfonksiyonuna sahip olma ihtimalinin daha yüksek olduğu ortaya kondu. Çocukluk çağı astımı ile subklinik ateroskleroz arasındaki potansiyel ilişkiyi araştırmak için daha fazla kontrollü araştırmaya ihtiyaç vardır.

Anahtar Kelimeler: Çocukluk çağı astımı, arteriyel sertlik, aortik yayılım hızı, diyastolik disfonksiyon, doku Doppler görüntüleme


Rahmi Özdemir, Barış Güven, Halil Barış İletmiş, Damla Geçkalan, Ahmet Türkeli. Arterial Stiffness and Subclinical Myocardial Dysfunction in Pediatric Asthma: A Novel Approach Using Aortic Propagation Velocity. J Behcet Uz Child Hosp. 2023; 13(2): 116-122

Corresponding Author: Rahmi Özdemir, Türkiye


TOOLS
Full Text PDF
Print
Download citation
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
Share with email
Share
Send email to author

Similar articles
PubMed
Google Scholar
 (46 accesses)
 (369 downloaded)






Journal of Behcet Uz Children's Hospital is indexed by the Web of Science-Emerging Sources Citation Index, EBSCO Academic Search Database, Google Scholar, Microsoft Academic Search, Ulakbim TR Dizin, Türk Medline, the Turkish Citation Index, J-Gate and Cabi.

LookUs & OnlineMakale
 

© Dr Behçet UZ S.B.Ü. Dr.Behçet Uz Children’s Education and Research Hospital