E-ISSN: 2822-4469

izmir çocuk sağlığı derneği Behcet Uz

» Full Issue
» Home
» About Us
» Editorial Board
» Aims and Scope
» Advisory Board
» Instructions to Authors
» Peer Review, Publication Ethics     and Malpractice Statement
» Journal Archive
» Contact Information
» Writing Guide




Evaluation of the Effectiveness of two Different Methods for the Prevention of Microbial Colonization in Nebulizers: Randomised Control Trial [J Behcet Uz Child Hosp]
J Behcet Uz Child Hosp. 2017; 7(3): 221-226 | DOI: 10.5222/buchd.2017.221  

Evaluation of the Effectiveness of two Different Methods for the Prevention of Microbial Colonization in Nebulizers: Randomised Control Trial

Bengü Çetinkaya, Sibel Serap Ceylan
Pamukkale University Faculty of Health Sciences Pediatric Nursing Department, Denizli, Turkey

INTRODUCTION: In this study two different methods were used to prevent microbial colonisation of nebulizer elements and the results were evaluated.
METHODS: The study was conducted as a randomized controlled semi-experimental study.
The data were collected at the pediatrics department of a hospital in the city where west of the Turkey. A total of 120 pediatric patient using nebulizer treatment at least twice daily and their mothers were included in the study. The pediatric patients were divided into 3 groups. In one group no intervention was made (control group). In another group, nebulizer masks and sets were changed once every 24 hours. In the third group, masks were washed once daily in soap and water. In all groups swab samples were taken every 24 hours and examined under laboratory conditions.

RESULTS: Results showed that there was 10.8% microbial growth in the control group and 2.5% microbial growth in the 24-hour change group. No growth was detected in the wash group.
DISCUSSION AND CONCLUSION: As a result of this study, it is recommended that nebulizer elements are washed once daily with soap and water and dried in order to prevent contamination.

Keywords: Inhalation, Nebulizers, Disinfection, Pediatrics


Nebulizerlerde Mikrobiyal Kolonizasyonun Önlenmesi için iki Farklı Yöntemin Etkinliğinin Değerlendirilmesi: Randomize Kontrollü Çalışma

Bengü Çetinkaya, Sibel Serap Ceylan
Pamukkale Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Anabilim dalı, Denizli

GİRİŞ ve AMAÇ: Bu çalışmada nebulizatör parçalarında mikrobiyal kolonizasyonu önlemek için iki farklı yöntem uygulanmış ve sonuçları değerlendirilmiştir.
YÖNTEM ve GEREÇLER: Çalışma yarı deneysel randomize kontrollü bir çalışmadır. Çalışma verileri Türkiye’nin batısında bulunan bir şehirdeki hastanelerin çocuk sağlığı ve hastalıkları kliniklerinde toplanmıştır. Çalışma kapsamına günde en az 2 kez nebul tedavisi alan 120 çocuk hasta ve annesi dahil edilmiştir. Araştırma kapsamına alınan çocuklar 3 gruba ayrılmıştır. Bir gruba girişim uygulanmamıştır (kontrol grubu). Bir grubun nebul maskeleri ve setleri 24 saatte bir değiştirilmiştir. Bir grubun maskeleri ise günde bir kez su ve sabunla yıkanmıştır. Tüm grupların maske ve setlerinden 24 saatte bir sürüntü örneği alınıp laboratuvar ortamında değerlendirilmiştir.
BULGULAR: Araştırma sonucunda kontrol grubunda %10.8, 24 saatte bir değişim yapılan grupta %2.5 oranında mikrobiyal üreme saptanmıştır. Yıkama grubunda ise hiç üreme saptanmamıştır.
TARTIŞMA ve SONUÇ: Sonuç olarak kontaminasyonu önlemek için nebulizatör parçaların günde bir kez sabun ve suyla yıkanması ve temiz bir havlu üzerinde kurutulması önerilmektedir.

Anahtar Kelimeler: inhalasyon, nebulizer, dezenfeksiyon, pediatri


Bengü Çetinkaya, Sibel Serap Ceylan. Evaluation of the Effectiveness of two Different Methods for the Prevention of Microbial Colonization in Nebulizers: Randomised Control Trial. J Behcet Uz Child Hosp. 2017; 7(3): 221-226

Corresponding Author: Bengü Çetinkaya, Türkiye


TOOLS
Full Text PDF
Print
Download citation
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
Share with email
Share
Send email to author

Similar articles
PubMed
Google Scholar
 (59 accesses)
 (1067 downloaded)






Journal of Behcet Uz Children's Hospital is indexed by the Web of Science-Emerging Sources Citation Index, EBSCO Academic Search Database, Google Scholar, Microsoft Academic Search, Ulakbim TR Dizin, Türk Medline, the Turkish Citation Index, J-Gate and Cabi.

LookUs & OnlineMakale
 

© 2023 Dr Behçet UZ S.B.Ü. Dr.Behçet Uz Children’s Education and Research Hospital