E-ISSN: 2822-4469

izmir çocuk sağlığı derneği Behcet Uz

» Full Issue
» Home
» About Us
» Editorial Board
» Aims and Scope
» Advisory Board
» Instructions to Authors
» Peer Review, Publication Ethics     and Malpractice Statement
» Journal Archive
» Contact Information
» Writing Guide




Risk Factors for Invasive Bacterial Infection and Mortality in Febrile Neutropenic Children [J Behcet Uz Child Hosp]
J Behcet Uz Child Hosp. 2019; 9(1): 53-59 | DOI: 10.5222/buchd.2019.20981  

Risk Factors for Invasive Bacterial Infection and Mortality in Febrile Neutropenic Children

Belgin Gülhan1, Saliha Kanık Yüksek1, Aslınur Özkaya Parlakay1, Neşe Yaralı2, Namık Yaşar Özbek2, Hasan Tezer1
1University of Health Sciences, Ankara Child Health and Diseases Hematology Oncology Training and Research Hospital, Pediatric Infection Department
2University of Health Sciences, Ankara Child Health and Diseases Hematology Oncology Training and Research Hospital, Pediatric Hematology Department

INTRODUCTION: Febrile neutropenia (FN) is a common and life-threatening complication of therapy for childhood cancer. Serious bacterial illness is a significant cause of morbidity and mortality for neutropenic patients The primary objective was to describe etiology and clinical course of fever in neutropenic children with cancer. The aim was to identify the invasive bacterial infection (IBI) risk and factors associated with mortality in pediatric cancer FEN patients.
METHODS: This study was a retrospective review of children from 0 to 18 years of age who received chemotherapy between January 2006 and and December 2013 in University of Health Sciences, Ankara Child Health and Diseases Hematology Oncology Training and Research Hospital. Documented infections and mortality were examined through the induction period.
RESULTS: There were 134 children and 325 neutropenic fever episodes evaluated. The most common preexisting risk factor for invasive bacterial infection was acute myeloid leukemia phenotype, thrombocytopenia, bloodstream infection, C-reactive protein value >9 mg/dL and pneumoniae. In our series overall infection- associated mortality was found as 4% similar as in the literature.
DISCUSSION AND CONCLUSION: Invazive bacterial infections still be major cause of mortality and morbidity for pediatric leukemia.

Keywords: invazive bacterial infection, pediatric, leukemia, risk factor


Febril Nötropenik Çocuk Hastalarda Gelişen İnvazif Bakteriyel Enfeksiyon ve Buna Bağlı Gelişen Mortalitede Risk Faktörleri

Belgin Gülhan1, Saliha Kanık Yüksek1, Aslınur Özkaya Parlakay1, Neşe Yaralı2, Namık Yaşar Özbek2, Hasan Tezer1
1Sağlık Bilimleri Üniversitesi Ankara Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hematoloji Onkoloji EAH, Çocuk Enfeksiyon Bilim Dalı
2Sağlık Bilimleri Üniversitesi Ankara Çocuk Sağlığı Ve Hastalıkları Hematoloji Onkoloji Eah, Çocuk Hematoloji Bilim Dalı

GİRİŞ ve AMAÇ: Çocukluk çağı kanserlerinde tedavi sırasında gelişen febril nötropeni sık görülen ve hayatı tehdit eden bir komplikasyondur. Ciddi bakteriyel enfeksiyonlar nötropenik olan hastalarda mortalite ve morbidite nedeni olmaktadır. Çalışmanın amacı çocukluk çağı lösemilerinde gelişen febril nötropenilerde invazif bakteriyel enfeksiyon gelişme riskini belirlemek ve mortalite ile ilişkili durumları ortaya koymaktır.
YÖNTEM ve GEREÇLER: Çalışma retrospektif olarak Ocak 2006- Ekim 2013 tarihleri arasında Sağlık Bakanlığı Sağlık Bilimleri Üniversitesi Ankara Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hematoloji Onkoloji Eğitim Araştırma Hastanesi'nde yürütülmüştür. 0-18 yaş çocuk lösemi hastalarında gelişen invazif bakteriyel enfeksiyonlar ve buna bağlı gelişen mortalite dökümante edilmiştir.
BULGULAR: Çalışmada 134 hastanın 325 febril nötropeni atağı incelenmiştir. İnvazif bakteriyel enfeksiyon gelişmi için en yüksek risk faktörü akut miyeloid lösemi fenotipi olarak bulunmuştur. Diğer risk faktörleri ise trombositopeni, kan dolaşım enfeksiyonu, C-reaktif protein>9 mg/dL ve pnömoni olarak bulunmuştur. Vaka serimizde enfeksiyon ilişkili mortalite 4% olarak bulunmuştur, bu da literatürle benzer düzeydedir.
TARTIŞMA ve SONUÇ: İnvazif bakteriyel enfeksiyonlar pediatirk lösemilerde halen önemli bir mortalite ve morbidite nedenidir.

Anahtar Kelimeler: invazif bakteriyel enfeksiyon, çocuk, lösemi, risk faktör


Belgin Gülhan, Saliha Kanık Yüksek, Aslınur Özkaya Parlakay, Neşe Yaralı, Namık Yaşar Özbek, Hasan Tezer. Risk Factors for Invasive Bacterial Infection and Mortality in Febrile Neutropenic Children. J Behcet Uz Child Hosp. 2019; 9(1): 53-59

Corresponding Author: Belgin Gülhan, Türkiye


TOOLS
Full Text PDF
Print
Download citation
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
Share with email
Share
Send email to author

Similar articles
PubMed
Google Scholar
 (32 accesses)
 (857 downloaded)






Journal of Behcet Uz Children's Hospital is indexed by the Web of Science-Emerging Sources Citation Index, EBSCO Academic Search Database, Google Scholar, Microsoft Academic Search, Ulakbim TR Dizin, Türk Medline, the Turkish Citation Index, J-Gate and Cabi.

LookUs & OnlineMakale
 

© 2023 Dr Behçet UZ S.B.Ü. Dr.Behçet Uz Children’s Education and Research Hospital