E-ISSN: 2822-4469

izmir çocuk sağlığı derneği Behcet Uz

» Full Issue
» Home
» About Us
» Editorial Board
» Aims and Scope
» Advisory Board
» Instructions to Authors
» Peer Review, Publication Ethics     and Malpractice Statement
» Journal Archive
» Contact Information
» Writing Guide




Personal computer and internet usage in childhood [J Behcet Uz Child Hosp]
J Behcet Uz Child Hosp. 2014; 4(3): 195-201 | DOI: 10.5222/buchd.2014.195  

Personal computer and internet usage in childhood

Elif Arslan1, Pınar Bütün1, Murat Doğan2, Hüseyin Dağ2, Cavid Serdarzade1, Vefik Arıca3
1Tc Okmeydanı Training And Research Hospital, Pediatric Clinic, Assistant Dr, Istanbul
2Tc Okmeydanı Training And Research Hospital, Pediatric Clinic, Specialist Dr, Istanbul
3Tc Okmeydanı Training And Research Hospital, The Chair Of Pediatric Clinic, Istanbul

Today providing services of internet in so many area as education, shopping, entertainment, work and communication shows that how it is so important in our life. Using internet so often emerges as a problem in children who borns and grows up in digital age. Internet use increases rapidly all over the world. Controlling this increase is importante specially for children. Increase of internet usage time and frequency can product some negative effects on children. Furthermore we have to remember that posibilities introduced by internet can cause functional deformities and some risks. Easy entry in websites which contains wildcat, violence or sex, communicating dangerous people and addiction to internet games can be considered main of this risks. On the other hand people looking support for illegal things as drug use or terror are getting benefit of internet. In battling risks of internet significant roles belong to adults. Time, place, quality and duration of internet use in children should be connected to specific rules; activities performed on internet should be checked until the child grows up; activities should be performed with the child as possible and internet security tools which limits access to some websites with specific contents shoud be used for precaution.

Keywords: child, computer, internet


Çocukluk çağında bilgisayar ve internet kullanımı

Elif Arslan1, Pınar Bütün1, Murat Doğan2, Hüseyin Dağ2, Cavid Serdarzade1, Vefik Arıca3
1Tc Okmeydanı Eğitim Ve Araştırma Hastanesi, Çocuk Kliniği, Asistan Dr,istanbul
2T.c Okmeydanı Eğitim Ve Araştırma Hastanesi, Çocuk Kliniği, Uzman Dr,istanbul
3T.c Okmeydanı Eğitim Ve Araştırma Hastanesi, Çocuk Kliniği, Eğitim Sorumlusu,istanbul

Günümüzde internetin eğitim, alışveriş, eğlence, iş ve iletişim gibi birçok alanda hizmet sunması hayatın içinde ne kadar önemli olduğunun bir göstergesi sayılabilir. İnternetin yoğun kullanımı özellikle dijital çağda doğup büyüyen çocuklarda bir problem olarak karşımıza çıkmaktadır. İnternet kullanımı tüm dünyada hızla artmaktadır. Bu artışın kontrol edilmesi özellikle çocuklar için önemlidir. İnternet kullanım süresinin ve sıklığının artması bireyler üzerinde bazı olumsuz etkiler doğurabilir. Ayrıca, internetin sunduğu olanaklar günlük faaliyetlerin gerçekleştirilmesinde işlevsel bozukluklara neden olabilmektedir ve bu risklerin varlığı unutulmamalıdır. Yasal olmayan, şiddet ve cinsellik içeren sitelere kolay erişim, tehlikeli insanlarla iletişim, oyunlara aşırı bağımlılık başta gelen riskler arasındadır. Öte yandan uyuşturucu kullanımı ve terör gibi yasal olmayan yollara destek arayanlar interneti propaganda aracı olarak kullanmaktadırlar. İnternetin riskleriyle mücadelede yetişkinlere önemli roller düşmektedir. Çocukların internet etkinliklerinin yer, zaman, nitelik ve süresini belirli kurallara bağlamak; internette gerçekleştirilen etkinlikleri çocuklar belli bir yaş ve olgunluğa gelene kadar denetlemek, mümkün olduğunca bu etkinlikleri çocukla birlikte gerçekleştirmek; belli içerik ve web sitelerine erişimi sınırlandırmak için internet güvenlik araçlarını kullanmak gibi önlemlere başvurulabilir.

Anahtar Kelimeler: çocuk, bilgisayar, internet


Elif Arslan, Pınar Bütün, Murat Doğan, Hüseyin Dağ, Cavid Serdarzade, Vefik Arıca. Personal computer and internet usage in childhood. J Behcet Uz Child Hosp. 2014; 4(3): 195-201

Corresponding Author: Vefik Arıca, Türkiye


TOOLS
Full Text PDF
Print
Download citation
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
Share with email
Share
Send email to author

Similar articles
PubMed
Google Scholar
 (19 accesses)
 (2272 downloaded)






Journal of Behcet Uz Children's Hospital is indexed by the Web of Science-Emerging Sources Citation Index, EBSCO Academic Search Database, Google Scholar, Microsoft Academic Search, Ulakbim TR Dizin, Türk Medline, the Turkish Citation Index, J-Gate and Cabi.

LookUs & OnlineMakale
 

© 2023 Dr Behçet UZ S.B.Ü. Dr.Behçet Uz Children’s Education and Research Hospital