E-ISSN: 2822-4469

izmir çocuk sağlığı derneği Behcet Uz

» Full Issue
» Home
» About Us
» Editorial Board
» Aims and Scope
» Advisory Board
» Instructions to Authors
» Peer Review, Publication Ethics     and Malpractice Statement
» Journal Archive
» Contact Information
» Writing Guide




Does silymarin affects neuroblastoma cell death via pro-inflammatory cytokine production with cisplatin? [J Behcet Uz Child Hosp]
J Behcet Uz Child Hosp. 2016; 6(1): 37-45 | DOI: 10.5222/buchd.2016.037  

Does silymarin affects neuroblastoma cell death via pro-inflammatory cytokine production with cisplatin?

Zekiye Altun1, Emre Çecen2, Ayça Pamukoğlu1, Safiye Aktaş1, Nur Olgun3
1Dokuz Eylul University, Institute Of Oncology, Basic Oncology Department, Izmir
2Adnan Menderes University, Facultyof Medicine, Pediatric Oncology Department, Aydin
3Dokuz Eylul University, Institute Of Oncology, Pediatric Oncology Department, Izmir

INTRODUCTION: Neuroblastoma is the most common extracranial solid tumor in childhood. Cisplatin is widely used in pediatric malignancies. Silymarin is a polyflavonoid compound extracted from “milk thistle”. Pro-inflammatory cytokines have role in tumor growth and metastases of neuroblastoma cells. The aim of this study was to evaluate silymarin alone or with cisplatin combinations have any effects on proliferation and pro-inflammatory cytokine productions in neuroblastoma cells.
METHODS: C1300 mouse neuroblastoma cells were grown with DMEM medium in 37°C and 5%CO2 conditions. The cells were treated with silymarin, cisplatin and silymarin-cisplatin combinations and cell viability was evaluated with using WST-1 and apoptotic cell death with flow cytometric annexin-V/PI tests. Pro-inflammatory cytokines of IL-6, IL-1β and TNF-α level were measured with mouse ELISA kits. Differences between the groups were evaluated with Kruskall- Wallis and Mann-Whitney-U analysis in SPSS 15.0 program and p<0.05 was accepted as a statistically significant.
RESULTS: Silymarin reduced the cell viability in a dose dependent manner when compared to control. Silymarin -cisplatin combination greatly reduced viability of cells compared to cisplatin alone. Cisplatin increased the level of pro-inflammatory cytokines. Pro-inflammatory cytokine levels did not change with silymarin alone. Combinations of silymarin and cisplatin decreased pro-inflammatory cytokine levels except IL-1β when compared to cisplatin alone.
DISCUSSION AND CONCLUSION: Our results indicated that Silymarin is a potential anti-tumoral agent alone and with cisplatin combinations. Anti-tumoral effect of this combination possibly worked on decreasing pro-inflammatory cytokine levels. Anti-tumoral effect and mechanisms of silymarin should be proven by testing on the in-vivo animal models.

Keywords: Silymarin, neuroblastoma, anti-proliferative, cisplatin, pro-inflammatory cytokines


Silmarin nöroblastom hücrelerinde pro-inflamatuar sitokin üretimini düzenleyerek sisplatin ile birlikte hücre ölümünü etkiler mi?

Zekiye Altun1, Emre Çecen2, Ayça Pamukoğlu1, Safiye Aktaş1, Nur Olgun3
1Dokuz Eylül Üniversitesi Onkoloji Enstitüsü, Temel Onkoloji Anabilim Dalı, İzmir
2Adnan Menderes Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Çocuk Onkolojisi Anabilim Dalı, Aydın
3Dokuz Eylül Üniversitesi, Onkoloji Enstitüsü, Klinik Onkoloji Anabilim Dalı, Çocuk Onkolojisi Bilim Dalı, İzmir

GİRİŞ ve AMAÇ: Nöroblastom çocukluk çağında en sık görülen ekstrakraniyal solid tümördür. Sisplatin çocukluk çağı kanserlerinde yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Silmarin “milk thistle” dan ekstrakte edilen bir poliflavonoid bileşiktir. Pro-inflamatuar sitokinlerin nöroblastomda tümör gelişimi ve metastazında rolleri vardır. Bu çalışmanın amacı nöroblastom hücrelerinde silmarinin tek başına ve sisplatin ile birlikte kullanılmaları durumunda anti-tümoral ve pro-inflamatuar sitokin üretimi üzerindeki etkilerinin değerlendirilmesidir.
YÖNTEM ve GEREÇLER: C1300 fare nöroblastom hücreleri 37°C %5 CO2 ve DMEM hücre çoğalma ortamı kullanılarak çoğaltıldı. Hücrelere silmarin, sisplatin ve silmarin-sisplatin kombinasyonu uygulandı ve hücre canlılığı üzerindeki etkisi WST-1 ve apoptotik hücre ölümü akış sitometrik olarak anneksin-V/PI testi ile değerlendirildi. Pro-inflamatuar sitokinler olan IL-6, IL-1β ve TNF-α düzeyleri fare ELISA testleri kullanılarak ölçüldü. Gruplar arasındaki farklar SPSS 15.0 programında Kruskall- Wallis ve Mann-Whithney-U analizi ile değerlendirildi ve p<0.05 istatistiksel anlamlı kabul edildi.
BULGULAR: Silmarin doz bağımlı olarak hücre canlılığını kontrol grubuna göre azalttı. Silmarin-sisplatin kombinasyonu hücre canlılığını sisplatine göre daha da azalttı. Sisplatin pro-inflamatuar sitokin düzeylerini arttırdı. Pro-inflamatuar sitokin düzeyleri tek başına silmarin ile değişmedi. Silmarin-sisplatin kombinasyonu pro-inflamatuar sitokin düzeylerini sisplatine göre azalttı.
TARTIŞMA ve SONUÇ: Bulgularımız silmarinin tek başına ve sisplatin ile kombine edildiğinde potansiyel anti-tumoral bir ajan olduğunu göstermektedir. Silmarin-sisplatin kombinasyonunun anti-tumoral etkisi pro-inflamatuar sitokin düzeylerinin azaltılması ile gerçekleşiyor olabilir. Silmarinin anti-tumoral etkisinin ve etki mekanizmalarının in-vivo hayvan modelleri üzerinde denenerek kanıtlanması gerekmektedir

Anahtar Kelimeler: Silmarin, nöroblastom, anti-proliferatif, sisplatin, pro-inflamatuar sitokin


Zekiye Altun, Emre Çecen, Ayça Pamukoğlu, Safiye Aktaş, Nur Olgun. Does silymarin affects neuroblastoma cell death via pro-inflammatory cytokine production with cisplatin?. J Behcet Uz Child Hosp. 2016; 6(1): 37-45

Corresponding Author: Zekiye Altun, Türkiye


TOOLS
Full Text PDF
Print
Download citation
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
Share with email
Share
Send email to author

Similar articles
PubMed
Google Scholar
 (23 accesses)
 (1467 downloaded)






Journal of Behcet Uz Children's Hospital is indexed by the Web of Science-Emerging Sources Citation Index, EBSCO Academic Search Database, Google Scholar, Microsoft Academic Search, Ulakbim TR Dizin, Türk Medline, the Turkish Citation Index, J-Gate and Cabi.

LookUs & OnlineMakale
 

© 2023 Dr Behçet UZ S.B.Ü. Dr.Behçet Uz Children’s Education and Research Hospital