E-ISSN: 2822-4469

izmir çocuk sağlığı derneği Behcet Uz

» Full Issue
» Home
» About Us
» Editorial Board
» Aims and Scope
» Advisory Board
» Instructions to Authors
» Peer Review, Publication Ethics     and Malpractice Statement
» Journal Archive
» Contact Information
» Writing Guide




Early Detection of Renal Impairment in Patients With Insulin Dependent Diabetes Mellitus [J Behcet Uz Child Hosp]
J Behcet Uz Child Hosp. 2012; 2(3): 161-169 | DOI: 10.5222/buchd.2012.161  

Early Detection of Renal Impairment in Patients With Insulin Dependent Diabetes Mellitus

Hurşit Apa1, Ceyhun Dizdarer2
1Dr Behçet Uz Children
2Department Of Pediatric Endocrinology,dr Behçet Uz Children

OBJECTIVE: We evaluated the microalbuminuria, excretion of urinary b2-MG and the capacity of renal functional reserve (RFR) in patients with insulin dependent diabetes mellitus (IDDM) that may be important in detecting early renal involvement. We also evaluated the relationship between microalbuminuria, tubular proteinuria, RFR and metabolic control and duration of illness in IDDM. For this purpose, we designed a case control study.
METHODS: Renal functional reserve test was performed in all cases. Levels of peak urinary albumin and b2-MG protein were measured at the beginning of test and after the load of protein.
RESULTS: In the patient group, levels of the mean hemoglobin A1C (HbA1C) level was %11.08±2.47, and the fasting plasma glucose was 249.90±52.6 mg/dL. Maximum glomerular filtration rate (GFR) increasing were 31.95±27.31% in the patients and 49.09±18.99% in the control group. In the patient group, the peak GFR level and the maksimum GFR increasing were statistically significantly lower. In the patient group and control group, there were no statistically difference between the mean basal and peak urinary albumin and b2-MG levels. We detected significant negatif correlation between the duration of illness, HbA1C and peak GFR, maximum GFR increasing (p<0.05). But, we have not found a significant correlation between the duration of illness, HbA1C and urinary albumin, b2-MG.
CONCLUSION: As we have not found a significant diffrenece between the urinary albumin andb2-MG levels in the two goups, and detected lower peak GFR and maximum GFR in the patient group, we suggested that RFR test has a high sensitivity.

Keywords: Insulin Dependent Diabetes Mellitus, capacity of renal functional reserve


İnsüline Bağımlı Diabetes Mellitusta Renal Tutulumun Erken Belirlenmesi

Hurşit Apa1, Ceyhun Dizdarer2
1Dr Behçet Uz Çocuk Hastalıkları Ve Cerrahisi Eğitim Ve Araştırma Hastanesi, İzmir
2Çocuk Endokrinoloji Kliniği, Dr Behçet Uz Çocuk Hastalıkları Ve Cerrahisi Eğitim Ve Araştırma Hastanesi, İzmir

AMAÇ: İnsüline bağımlı diabetes mellitus’lu(IBDM) hastalarda renal tutulumun erken belirlenmesinde önemi olan mikroalbüminüri ve β2-MG’ nin üriner atılımını ve renal fonksiyonel rezerv(RFR) kapasitesini değerlendirmek; ayrıca mikroalbüminüri, tubuler proteinüri ve RFR’ in metabolik kontrol ve hastalık süresi ile ilişkilerini araştırmak amacı ile IBDM tanısı ile takip edilen 22 hasta ve kontrol grubu olarak, yaş uymlu 10 sağlıklı olgu çalışmaya alındı.
YÖNTEMLER: Tüm olgulara RFR testi uygulandı. Test başlangıcında ve protein yükleme sonrası pik üriner albümin ve β2-MG düzeyleri belirlendi.
BULGULAR: Hasta grubunun test sırasındaki ortalama HbA1C düzeyi %11.08±2.47, açlık kan şekeri ortalaması 249.90±52.6 idi. Maksimum %GFR artışı ortalaması hastalarda 31.95±27.31, kontrollerde 49.09±18.99 olarak bulundu. Hasta grubunda pik GFR ve maksimum %GFR artışı istatistiksel olarak anlamlı düzeyde düşüktü(p<0.05). Hasta grubunda, bazal ve pik üriner albümin düzeyi ortalaması( sırası ile; 31.71±32.96, 34.14±33.14) arasında, bazal ve pik β2-MG düzeyleri ortalaması( sırası ile; 5.34±8.64, 2.15±3.02) arasında istatistiksel olarak farklılık gözlenmedi(p>0.05). Kontrol grubunda bazal ve pik üriner albümin düzeyi ortalaması( sırası ile; 17.84±9.98, 18.04±7.54) arasında, bazal ve pik β2-MG düzeyleri ortalaması(sırası ile; 1.43±0.6, 1.43±1.09) arasında istatistiksel farklılık yoktu(p>0.05). Her iki grubun üriner albümin ve β2-MG bazal ve pik değerleri arasında fark yoktu(p>0.05). Hastalık süresi, HbA1C ile pik GFR ve maksimum %GFR artışı arasında anlamlı neğatif korelasyon saptandı(p<0.05). Ancak hastalık süresi, HbA1C ile üriner albümin ve β2-MG arasında istatistiksel ilişki gözlenmedi(p>0.05).
SONUÇ: Her iki grup arasında üriner albümin, β2-MG değerleri açısından anlamlı farklılık gözlenmeksizin, pik GFR ve maksimum %GFR’ nin hasta grubunda kontrollerden daha düşük bulunması, RFR testinin duyarlılığının oldukça yüksek olduğunu düşündürmektedir.

Anahtar Kelimeler: İnsüline bağımlı diabetes mellitus, renal fonksiyonel rezerv kapasitesi


Hurşit Apa, Ceyhun Dizdarer. Early Detection of Renal Impairment in Patients With Insulin Dependent Diabetes Mellitus. J Behcet Uz Child Hosp. 2012; 2(3): 161-169

Corresponding Author: Hurşit Apa, Türkiye


TOOLS
Full Text PDF
Print
Download citation
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
Share with email
Share
Send email to author

Similar articles
PubMed
Google Scholar
 (57 accesses)
 (1862 downloaded)






Journal of Behcet Uz Children's Hospital is indexed by the Web of Science-Emerging Sources Citation Index, EBSCO Academic Search Database, Google Scholar, Microsoft Academic Search, Ulakbim TR Dizin, Türk Medline, the Turkish Citation Index, J-Gate and Cabi.

LookUs & OnlineMakale
 

© 2023 Dr Behçet UZ S.B.Ü. Dr.Behçet Uz Children’s Education and Research Hospital